RYBA W SOSIE GRECKIM

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obowiązkowo na moim wigilijnym stole

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetu z morszczuka
    sól, pieprz
    mąka do panierki
    sos:
    6 marchewek

    2 cebule

    szklanka wody

    pół szklanki oleju

    mały słoiczek koncentratu pomidorowego

    cukier, sól - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Ryba w sosie greckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroimy na mniejsze kawałki, ok 5-7 cm długości. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki ryby, obsmażamy na rumiano z obu stron.

    Marchew ścieramy na tarce na buraczanych oczkach, cebulę kroimy w półpiórka. Do garnka wlewamy olej, wodę, wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy razem ok 15 minut dodając sól, pieprz, cukier. Dodajemy również słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy tak, aby sos był lekko słodkawy.
    Na dno salaterki wykładamy cienką warstwę sosu, na to kawałki ryby, przykrywamy sosem, znów wykładamy rybę. Czynność powtarzamy, wierzchnią warstwą ma być sos. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do schłodzenia na min. kilka godzin, by smaki się przegryzły.

    Najlepiej smakuje właśnie na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować