Schab duszony w sosie węgierskim

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta.
Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 6 porcji)
    1 kg schabu wieprzowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 cebule
    5 łyżek oleju
    Sos:
    750 ml bulionu
    3 łyżki sosu sojowego
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab duszony w sosie węgierskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką.
    Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę.
    Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
    Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
    Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki.
    (Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.)
    U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować