Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Podajemy na różne sposoby;)Tutaj najlepiej jest zrobić filet z ulubionej rybki. Próbowałam zrobić karpia, ale rodzinka uznała że za dużo zabawy z ośćmi jest.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- filet z mintaja (lubimy mintaja ale każda inna będzie dobra;)): 8 sztuk
- wywar warzywny: 500 mililitrów
- musztarda stołowa słoik: 1 sztuka
- musztarda sarepska Kamis słoiczek: 2 sztuki
- bułka tarta: 1 szklanka
- Jajko: 3 sztuki
- tłuszcz roślinny do smażenia: 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Ryba w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety solimy - odstawiamy na kilkanaście minut.
2.Panierujemy w jajku i bułce - smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
3.Piekarnik nastawiamy na 180*C
4.Przekładamy usmażone filety do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
5.Podgrzewamy wywar, dodajemy musztardę, możemy ewentualnie doprawić pieprzem i/lub solą. Gotujemy do momentu aż nam się zredukuje i będzie gęsty.
6.Zalewamy gotowym sosem filety, które wcześniej włożyliśmy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy bez przykrycia na dolnej półce piekarnika, tryb góra dół do momentu aż na wierzchu utworzy nam się skorupa.
Komentarze