- marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki: 5 sztuk
- pietruszka (starta na tarce o dużych oczkach): 2 sztuki
- seler (starta na tarce o dużych oczkach): 0.5 sztuki
- cebula , drobno posiekana: 2 sztuki
- koncentrat lub przecier pomidorowy w słoiku: 1 opakowanie
- ryba mrożona (u mnie filety z mintaja, ale równie dobrze może być inna dowolna ryba w postaci filetów lub kostek): 1 kilogram
- bułka tarta ( do panierowania): 1 szklanka
- Jajko: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- liść laurowy, ziele angielskie: 3 sztuki
- papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 1 szczypta
- cukier: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 4 łyżki
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę panierujemy w soli, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. W garnku dusimy pod przykryciem do miękkości marchew, pietruszkę, cebulę i selera z niewielką ilością posłodzonej wody z przyprawami (zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i pieprzem). Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. W płaskim naczyniu (u mnie blacha do pieczenia) układamy rybę i na wierzch nakładamy warzywa. Wkładamy całość do lodówki aby warzywa "wsiąkły" w rybę. Podajemy zimną ale równie dobrze smakuje na ciepło.
Komentarze