Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Typowa polska ryba 'wigilijna'.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka pokrojona w cieniutkie paseczki: 5 sztuk
    - pietruszka (starta na tarce o dużych oczkach): 2 sztuki
    - seler (starta na tarce o dużych oczkach): 0.5 sztuki
    - cebula , drobno posiekana: 2 sztuki
    - koncentrat lub przecier pomidorowy w słoiku: 1 opakowanie
    - ryba mrożona (u mnie filety z mintaja, ale równie dobrze może być inna dowolna ryba w postaci filetów lub kostek): 1 kilogram
    - bułka tarta ( do panierowania): 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - liść laurowy, ziele angielskie: 3 sztuki
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę panierujemy w soli, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. W garnku dusimy pod przykryciem do miękkości marchew, pietruszkę, cebulę i selera z niewielką ilością posłodzonej wody z przyprawami (zielem angielskim, liściem laurowym, papryką i pieprzem). Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. W płaskim naczyniu (u mnie blacha do pieczenia) układamy rybę i na wierzch nakładamy warzywa. Wkładamy całość do lodówki aby warzywa "wsiąkły" w rybę. Podajemy zimną ale równie dobrze smakuje na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować