RYBA PO GRECKU

3 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna ryba pod pierzynką warzywną.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rybę:
    1 kg mrożonych filetów z mintaja,
    przyprawa do ryb,
    sok z cytryny,
    mąka, bułka tarta i jajko do obtoczenia,
    olej do smażenia.

    Składniki na pierzynkę warzywną:
    60 dag marchewki,
    20 dag pietruszki,
    średniej wielkości seler,
    duża cebula,
    średniej wielkości por,
    100 g koncentratu pomidorowego,
    łyżka masła,
    łyżka oleju,
    3 szklanki gorącej wody,
    przyprawy: łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1-2 łyżeczki cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Ryba po grecku Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażam, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i dosyć obficie posypuję przyprawą do ryb. Następnie obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Marchewkę, pietruszkę i selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i solę. Gotuję przez 20 minut (zostawiam uchyloną pokrywkę). Pod koniec dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
    Odlewam 1/2 szklanki wywaru warzywnego i mieszam z koncentratem.
    Pora i cebulę kroję w półplasterki, szklę na oleju, dodaję ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem, mieszam i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią, oregano i cukrem.
    Rybę układam w szklanych naczyniach i przykrywam gorącymi warzywami. Studzę, przykrywam i chłodzę w lodówce.

Porady

Rybę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku - u mnie dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować