Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Święta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć.

Składniki:

  • 500 g filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka)
    4-5 marchewek
    2 pietruszki
    1/2 średniego selera
    3 cebule
    2 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka cukru
    sól
    świeżo mielony pieprz
    mielona słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia.
    Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać olej, włożyć cebulę i smażyć krótką chwilę,po czym dodać pozostałe warzywa,liście laurowe i ziele angielskie.Całość podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa już zmiękną ,dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawić do smaku solą,pieprzem,papryką i cukrem.Wszystko razem dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.
    Gorącym sosem przykryć ułożoną na półmisku rybę.
    Odstawić do wystygnięcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować