Trochę urozmaicona wersja, bo z oliwkami. Zatem grecka jeszcze bardziej :)
Składniki:
Ryba:
500 g filetów rybnych (np. mintaj)
jajko do obtaczania
mąka kukurydziana do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos warzywny:
400 g obranej marchewki
200 g białej cebuli
150 g pora
100 g obranego selera
100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
60 g obranej pietruszki
150 g koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju
woda do podlewania (około 1 szklanka)
sok z 1/2 limonki (ważącej 50 g)
1 łyżka miodu
przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Ryba bardzo po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na sos warzywny cebulę i pora posiekać, marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione warzywa, wlać sok z limonki - całość dusić około 30 min, podlewając wodą (by warzywa nie przypaliły się). Po tym czasie do garnka dołożyć koncentrat, miód, oliwki, całość przyprawić do smaku i dusić jeszcze około 5 min. Wystudzić.
2.Każdy filet rybny pokroić na pół (lub wg uznania bardziej rozdrobnić). Kawałki najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku i na końcu panierować w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Sos warzywny i rybę układać na przemian w naczyniu, zaczynając i kończąc na sosie. Danie schłodzić i podawać na zimno.
Porady
Mąka kukurydziana daje lepszy efekt chrupkości panierki.
Komentarze