Ryba bardzo po grecku

0 (0 ocen)

Trochę urozmaicona wersja, bo z oliwkami. Zatem grecka jeszcze bardziej :)

Składniki:

  • Ryba:
    500 g filetów rybnych (np. mintaj)
    jajko do obtaczania
    mąka kukurydziana do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Sos warzywny:
    400 g obranej marchewki
    200 g białej cebuli
    150 g pora
    100 g obranego selera
    100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
    60 g obranej pietruszki
    150 g koncentratu pomidorowego
    5 łyżek oleju
    woda do podlewania (około 1 szklanka)
    sok z 1/2 limonki (ważącej 50 g)
    1 łyżka miodu
    przyprawa uniwersalna lub sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba bardzo po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba bardzo po grecku 1. Na sos warzywny cebulę i pora posiekać, marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione warzywa, wlać sok z limonki - całość dusić około 30 min, podlewając wodą (by warzywa nie przypaliły się). Po tym czasie do garnka dołożyć koncentrat, miód, oliwki, całość przyprawić do smaku i dusić jeszcze około 5 min. Wystudzić.
  • Ryba bardzo po grecku 2. Każdy filet rybny pokroić na pół (lub wg uznania bardziej rozdrobnić). Kawałki najpierw obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku i na końcu panierować w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Sos warzywny i rybę układać na przemian w naczyniu, zaczynając i kończąc na sosie. Danie schłodzić i podawać na zimno.

Porady

Mąka kukurydziana daje lepszy efekt chrupkości panierki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować