Różowo-różany tort

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tym razem tort dla dziewczynki, która lubi kolor różowy i w takim kolorze tort sobie zażyczyła :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier drobny do wypieków: 4 łyżki
    - mąka tortowa przesiana: 4 łyżki
    - masło do posmarowania foremki: 0.25 łyżeczki
    - konfitura z płatków róży: 0.5 sztuki
    - śmietanka kremówka 36%: 300 mililitrów
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - barwnik czerwony Wilton: 0.5 łyżeczki
    - garść płatków róży do dekoracji: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Różowo-różany tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Wreszcie załapałam o co chodzi z biszkoptem! Metoda prostsza być nie może - bierzemy jajko, mąkę i cukier w proporcjach 1:1:1, czyli na np 6 jaj dajemy 6 łyżek mąki i 6 łyżek cukru... ale to proste, co? A nauczyłam się tego od Oli z bloga Na gazie - http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/.
    Tym razem też bez porażek się nie obyło... śmietana się zwarzyła i trzeba było biegać do sklepu po następną...
    Ja robiłam torcik malutki z 4 jaj, w tortownicy 20cm, ale znając powyższe proporcje możecie robić większe lub mniejsze :)
    Robimy biszkopt - ubijamy na sztywno białka, wciąż ubijając dodajemy cukier, zwalniamy obroty do minimum i wrzucamy żółtka, ubijamy przez minutę i dodajemy przesianą mąkę, ale teraz mieszamy już ręcznie i bardzo bardzo delikatnie.
    Tortownicę smarujemy tłuszczem a na jej dno wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, sprawdzamy patyczkiem czy się już upiekł.
    Ja zostawiłam biszkopt na 20 minut w uchylonym piekarniku, a po wyjęciu od razu wyjęłam go na papier do pieczenia do góry nogami, żeby wyrównać wierzch.
  • Biszkopt 2. Po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy konfiturą, jak jest za gęsta można ją podgrzać. Można również dodać do niej odrobinę alkoholu. Ja nie tylko podgrzałam... dodałam jeszcze kieliszek wódeczki :D
    Mogłam, bo tort był wysyłany Skajpajem, więc dzieci nie jadły...
  • Tort Rity 3. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i zostawiamy do przestudzenia.
    Szykujemy bitą śmietanę - kremówkę (bardzo schłodzoną) ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, zmniejszamy obroty i dodajemy żelatynę oraz odrobinę barwnika, ja dałam tak dosłownie na końcówce łyżeczki, delikatnie mieszamy i sprawdzamy czy kolor nas satysfakcjonuje, jak za mało - trzeba dołożyć, w drugą stronę się nie da :(
    Bitą śmietaną przełożyłam tort i usmarowałam go całego nie martwiąc się artystycznym wyrównaniem na gładko, a do pozostałej śmietany dołożyłam jeszcze barwnika i szprycą Marcin zrobił napis dla swojej córeczki :)
  • Tort Rity 4. Dekorujemy, wbijamy świeczki i świętujemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować