Czekoladowo-różany tort

0 (0 ocen)

W sezonie różanym staram się wykorzystać płatki róży w jak największym stopniu. Uwielbiam bowiem jej przyjemny smak i aromat. Poza konfiturą, która obowiązkowo musi być wykonana do pączków z płatków róży wykonuje inne desery. Smak róży idealnie komponuje się z czekoladowym, więc ten torcik smakow

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • ¾ łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody
    Masa czekoladowa:
    • 1 kostka masła,
    • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
    • 2 żółtka,
    • 2 szklanki mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka cukru,
    Różana śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki30%,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie),
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • Łyżka soku z cytryny,
    • 1/3 szklanki wody,
    • 80- 100 g płatków róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Czekoladowo-różany tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ścinanie biszkoptu 1. BISZKOPT:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.
  • dodanie czekolady 2. MASA:
    Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy.
  • Dodanie czekolady 3. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy.
  • Wykładanie masy na biszkopt 4. Gotową masę wykładamy na ścięty biszkopt. Można go naponczować wcześniej.
    Na masę wylewamy różaną śmietankę.
  • Zmiksowana róża 5. Śmietanka:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie przygotowujemy różę. Płatki róży odważamy. Następnie miksujemy je z dodatkiem cukru. (np. blenderem). Do zmiksowanej róży dodajemy sok z cytryny.
  • Wylanie śmietanki na masę 6. Schłodzona śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy zmiksowana różę. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Do różanej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość ponownie miksujemy i wylewamy na czekoladową masę.
    Wierzch posypujemy startym biszkoptem. Całość pozostawiamy do zastygnięcia na minimum 1 godzinę. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować