Torcik jest uroczy ,można go wręczyć zamiast kwiatów:)2
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:6 jaj,240g cukru,300g mąki,6 łyżek oleju,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, różowy barwnik spożywczy w płynie,masło i mąka lub papier do piecz.do tortownicy o średnicy ok.22cm.
Masa;400g masła,160g cukru pudru,2 opak.budyniu waniliowego,0,5 litra mleka,1 op.cukru waniliowego,dżem truskawkowy lub konfitura różana.
1.Ciasto;jajka ubić na gładko z cukrem,dodać mąkę przesianą z proszkiem do piecz.i olej .Podzielić ciasto na 4 części i do każdej części dodać stopniowo barwnik różowy-do 1części 3 krople,do 2części 5 kropli,do 3części 7 kropli barwnika,4 część pozostawić bez barwnika.Każdą część upiec w temp.180*C przez ok.15min.Masa ; z mleka ,cukru waniliowego i budyni w proszku ugotować gęsty budyń i wystudzić .Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem ,stopniowo dodać zimny budyń i utrzeć razem na gładko.Podzielić masę na 2-części .1-częścią i dżemem smarować blaty i przełożyć tort i obłożyć boki i wierzch,a 2gą część podzielić na 3 części i do każdej dodać po kilka kropli barwnika ,żeby uzyskać różne odcienie kremu. Kremy kolejno przekładać do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki .Zaczynając od dołu tortu ,tworzyć z kremu róże w różnych odcieniach. Schłodzić w lodówce.
Porady
Blaty przed przełożeniem można naponczować herbatą z rumem
Komentarze