Różowo-niebieski tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Torcik ten przygotowałam na ósme urodziny córeczki. Uwielbia róż i serduszka ;) a ja nie lubię robić tortów ;) więc minimalnym wysiłkiem powstał ten delikatny pastelowy torcik

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    0,75 szklanki cukru
    0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,25 szklanki mąki pszennej typ 450
    Krem:
    600 g śmietany 30%
    250 g mascarpone
    1 łyżka cukru
    1 barwnik niebieski
    1 barwnik czerwony
    Dekoracja:
    cukrowe serduszka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Różowo-niebieski tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misce ubić białka na sztywno, dodawać porcjami cukier, ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie i delikatnie miksując. Wsypać obie mąki, wymieszać delikatnie. Przełożyć do tortownicy (śr. 22 cm - wyścielone tylko dno), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić.

    Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (najlepiej przy użyciu nitki).

    Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone, krótko zmiksować do uzyskania gęstego kremu.

    1/3 kremu przełożyć do drugiej miski, dodać niebieski barwnik (ilość zależy od rodzaju i producenta, więc nie podaję dokładniej ilości). Do większej miski dodać barwnik czerwony (lub różowy, do uzyskania delikatnego pastelowego różu). Wymieszać.

    Pierwszy blat ułożyć na paterze (blaty można nasączyć wodą z cukrem waniliowym lub naparem herbacianym), posmarować połową różowego kremu, nałożyć drugi blat, nałożyć krem niebieski, następnie ostatni blat i resztę kremu różowego. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
    Przed podaniem udekorować serduszkami.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować