Ajiaco - kolumbijska zupa ziemniaczano-kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę osączyć, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zostawiamy ją w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygła. Dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z kukurydzy jej naturalną słodycz.
Szafran namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody.
W garnku na oliwie i maśle przez chwilę podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek w plasterkach, dodać umytą, osuszoną i pokrojoną na 4-5 części pierś kurczaka, smażyć 2 minuty. Zalać wodą i mlekiem, gotować 15 minut, kurczaka wyjąć na miseczkę, poszarpać na mniejsze kawałeczki, wstawić do ciepłego piekarnika żeby nie ostygł. Do zupy dodać połowę upieczonej kukurydzy (resztę zostawić w piekarniku), szafran, sól, pieprz, tabasco, gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować.
2.Podawać w miseczkach, do każdej nalać zupę, włożyć poszarpanego kurczaka, pozostałą kukurydzę, cząstki awokado, łyżkę śmietany, posypać kaparami i kolendrą.
Komentarze