Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Makaron w wersji fit i na szybko :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób:
    pół opakowania pełnoziarnistego penne, u mnie Lubella
    pęczek botwinki, u mnie kupiona na bazarze w Falenicy u Pana Ziółko
    mała cebulka, szalotka
    2 ząbki czosnku
    kopiasta łyżka masła
    łyżka oliwy
    łyżka octu jabłkowego
    łyżeczka cukru
    garść rodzynek
    miękki serek kozi
    sól, pieprz do smaku

Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem 1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
    Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.
    Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy