Naleśnikowe torty, to doskonały pomysł na słodki obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt tak smakowy, jak i wizualny zachwyca. Gdy w ogrodzie unosi się zapach róży, polecam przygotować naleśniki z udziałem tych kwiatów.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
• 0,5 szklanki mąki pszennej razowej,
• Ok. 3 szklanki mleka,
• 2-3 jajka,
• 2 płaskie łyżki cukru,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• Olej rzepakowy do smażenia
Ser:
• Około 600 g białego sera (może być z wiaderka),
• Cukier puder do smaku (ilość według uznania, należy pamiętać, że konfitura jest słodka, więc ser może być mniej słodki)
• 2 świeże żółtka,
• 1 cukier waniliowy,
• Ewentualnie drobina mleka, jeśli ser jest gęsty.
Wykończenie:
• 3 kostki mlecznej czekolady (do wykonania wiórek),
• Kwiaty róży do dekoracji
Serowo- różany tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowane składniki miksujemy do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone pozostawiamy do przestudzenia.
3.SER: Ser umieszczamy w malakserze. Dokładamy do niego żółtka i cukier waniliowy. Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku i ewentualnie mleko.
4.Przestudzone naleśniki przekładamy, układając kolejno: naleśnik, konfitura, ser, naleśnik, konfitura, ser i tak do wyczerpania składników.
5.Wierzch torcika dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi płatkami róży. Podajemy.
Komentarze