Tort na różowo

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia, śmietana z mascarpone. Do tego wiśnie ze słoika, które fajnie przełamują słodycz ciasta. A na koniec dekoracja czyli bezy, markizy bezowe, truskawki, bańki z żelatyny i świetne paluszki o smaku oreo. Pycha.

zzewa
  • 12 porcje
  • 180min

Składniki

Biszkopt
6 jajek ( M )
3/4 szk cukru
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masa śmietanowa
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
odrobina różowego barwnika spożywczego w żelu
cukier do smaku

Bańki z żelatyny
2 łyżki żelatyny spożywczej
2 - 3 łyżki wody
odrobina czerwonego barwnika spożywczego

dodatkowo
2 szk wiśni ze słoika
2 truskawki do dekoracji
małe białe bezy
bezowe mini markizy
paluszki o smaku oreo
3 bańki z żelatyny
1 szk wody z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na różowo

  • 1. Biszkopt
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
    Potem wmieszać delikatnie po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszając partiami dodać przesiane mąki.
    Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 minut w 160 stopniach.
    Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy ( można blachę z biszkoptem upuścić z wysokości ok. 50 cm ).
    Przekroić na 3 blaty.
  • 2. Bańki z żelatyny
    Żelatynę rozpuścić z wodą i barwnikiem.
    Malutkie baloniki nadmuchać ale tylko trochę i w różnych wielkościach, mocno zawiązać.
    Zanurzać baloniki w żelatynie.
    Zawiązane końcówki umieścić na przykład na kratce do studzenia tak aby bańki były na górze i żelatyna nie dotykała do kratki.
    Zostawić bańki do wyschnięcia.
    Potem delikatnie przebić baloniki i wyjąć je z baniek uważając aby baniek nie uszkodzić.
  • 3. Masa
    Śmietanę ubić z cukrem, mascarpone i barwnikiem.
    Ilość cukru zależy od tego jak bardzo lubimy słodkie torty.
  • 4. Przełożenie
    Placki biszkoptowe nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    Wiśnie odsączyć z zalewy.
    Pierwszy pacek położyć na talerzu lub innym podłożu.
    Około 1/4 śmietany wyłożyć na biszkopt i rozłożyć połowę wiśni.
    Przykryć drugim plackiem i znów czynność powtórzyć.
    Na koniec złożony tort posmarować śmietaną dookoła i na górze, resztą udekorować za pomocą dowolnej tylki.
    Na koniec tort udekorować bańkami z żelatyny, truskawkami, bezami, markizami bezowymi i paluszkami oreo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życietorturodzinybita śmietanaDeserdla dzieciWiśniebezymascarponesłodka chwilabańki żelatynowepaluszki oreo

Komentarze

Podobne przepisy

image-236pv70

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 35 urodziny

Tort śmietankowy z serkiem mascarpone...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ KOBIET

Takie dwa torty, upiekłam na dzisiejsze...

Tort na chrzest

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort na chrzest

Idealny tort dla wielbiciela słodko...

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Tort na biszkopcie z masami serowymi,...

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 70 LAT

Tort prostokątny z trzema biszkoptami...

tort urodzinowy

Dodane przez: Bożena1960

Tort na 50 urodziny

tort jest dla mnie szczególny jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE