Tort na różowo

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjny biszkopt bez proszku do pieczenia, śmietana z mascarpone.
Do tego wiśnie ze słoika, które fajnie przełamują słodycz ciasta.
A na koniec dekoracja czyli bezy, markizy bezowe, truskawki, bańki z żelatyny i świetne paluszki o smaku oreo.
Pycha.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek ( M )
    3/4 szk cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Masa śmietanowa
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    odrobina różowego barwnika spożywczego w żelu
    cukier do smaku

    Bańki z żelatyny
    2 łyżki żelatyny spożywczej
    2 - 3 łyżki wody
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego

    dodatkowo
    2 szk wiśni ze słoika
    2 truskawki do dekoracji
    małe białe bezy
    bezowe mini markizy
    paluszki o smaku oreo
    3 bańki z żelatyny
    1 szk wody z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Paluszki

Tort na różowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
    Potem wmieszać delikatnie po jednym żółtku i na koniec delikatnie mieszając partiami dodać przesiane mąki.
    Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 minut w 160 stopniach.
    Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy ( można blachę z biszkoptem upuścić z wysokości ok. 50 cm ).
    Przekroić na 3 blaty.
  • 2. Bańki z żelatyny
    Żelatynę rozpuścić z wodą i barwnikiem.
    Malutkie baloniki nadmuchać ale tylko trochę i w różnych wielkościach, mocno zawiązać.
    Zanurzać baloniki w żelatynie.
    Zawiązane końcówki umieścić na przykład na kratce do studzenia tak aby bańki były na górze i żelatyna nie dotykała do kratki.
    Zostawić bańki do wyschnięcia.
    Potem delikatnie przebić baloniki i wyjąć je z baniek uważając aby baniek nie uszkodzić.
  • 3. Masa
    Śmietanę ubić z cukrem, mascarpone i barwnikiem.
    Ilość cukru zależy od tego jak bardzo lubimy słodkie torty.
  • 4. Przełożenie
    Placki biszkoptowe nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    Wiśnie odsączyć z zalewy.
    Pierwszy pacek położyć na talerzu lub innym podłożu.
    Około 1/4 śmietany wyłożyć na biszkopt i rozłożyć połowę wiśni.
    Przykryć drugim plackiem i znów czynność powtórzyć.
    Na koniec złożony tort posmarować śmietaną dookoła i na górze, resztą udekorować za pomocą dowolnej tylki.
    Na koniec tort udekorować bańkami z żelatyny, truskawkami, bezami, markizami bezowymi i paluszkami oreo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować