RÓŻOWA EKSPLOZJA CZYLI BISZKOPT Z KREMEM JAGLANO-TRUSKAWKOWYM Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

Co do biszkoptu to w rzeczywistości jest bardziej różowy niż ten na zdjęciu.. Wszystkie skomponowane składniki tworzą naprawdę ładnie wyglądające i przepyszne ciasto, które jak zwykle jest bez tłuszczu i jest leciutkie. 100 g to tylko 75 kcal

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    60 g mąki
    3-4 łyżki wody gazowanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń malinowy

    Krem jaglano-truskawkowy
    500 g ugotowanej kaszy jaglanej
    700 g mrożonych truskawek
    1 galaretka rubinowa
    250 ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    50 g świeżych truskawek
    130 g brzoskwiń z puszki

    Dodatkowo:
    1 galaretka rubinowa
    100 g truskawek świeżych
    60 g brzoskwiń z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Różowa eksplozja czyli biszkopt z kremem jaglano-truskawkowym z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
  • image-0hnx342 2. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
  • 3. Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i lekko ostudzić.
  • image-1dxxvh4 4. Truskawki przełożyć do rondla, dodać 2-3 łyżki wody i zagotować. Gotować do rozpadnięcia owoców. Zdjąć z ognia, zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać 20 g ksylitolu i dokładnie wymieszać. Odstawić. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i połaczyć z musem owocowym.
  • image-0sxvxqo 5. Kaszę przełożyć do dużego garnka, stopniowo dodawać mus truskawkowy i miksować do najgładszej postać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i wymieszać z kremem jagano-truskawowym. Dodać pokrojone truskawki i brzoskwinie. Wymieszać. Odstawić na lodówki na około 30 minut,do czasu wstępnego stężenia kremu.
  • image-157ankn 6. Wykonanie:
    W formie ułożyć biszkopt, stopniowo wlewać masę jaglano-truskawkową. Ostawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ułożyć pokrojone cząstki truskawek i brzoskwiń. Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i ostudzić. Delikatnie wylać na krem jaglano-truskawkowy, odstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować