Biszkopt z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cream of tartar. Usztywniamy pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny. Mąkę przesiewamy ze skrobią do masy jajecznej, mieszamy łopatką. Wymieszaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 20 minut. Biszkopt sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Studzimy na kratce.
2. krem maślany:
Bardzo ważne jest to, żeby zarówno masło jaki i mleko miały temperaturą pokojową.
Masło ubijamy do białości. Ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko zagęszczone. W następnym kroku powoli wlewamy mus truskawkowy, ciągle miksując, do uzyskania puszystego kremu.
3. Składanie ciasta:
Ciasto kroimy na pół. Biszkopt smarujemy 3/4 naszego kremu, przykładamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą kremu truskawkowego.
Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia kremu.
Komentarze