Biszkopt z kremem truskawkowym

4.96 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto sezonowe. Idealne zamiast lodów na upalne dni.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    blacha 36x28cm
    8 jajek
    szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 lub 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny

    krem:
    400 g masła w temperaturze pokojowej
    500 ml domowego mleka zagęszczonego w temperaturze pokojowej
    esencja waniliowa

    3 szklanki musu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.96 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cream of tartar. Usztywniamy pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny. Mąkę przesiewamy ze skrobią do masy jajecznej, mieszamy łopatką. Wymieszaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 20 minut. Biszkopt sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Studzimy na kratce.

    2. krem maślany:
    Bardzo ważne jest to, żeby zarówno masło jaki i mleko miały temperaturą pokojową.

    Masło ubijamy do białości. Ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko zagęszczone. W następnym kroku powoli wlewamy mus truskawkowy, ciągle miksując, do uzyskania puszystego kremu.

    3. Składanie ciasta:
    Ciasto kroimy na pół. Biszkopt smarujemy 3/4 naszego kremu, przykładamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą kremu truskawkowego.
    Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować