Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować w sezonie truskawkowym ze świeżych owoców, a poza sezonem - z mrożonych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki ksylitolu
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    mus truskawkowy:
    1 kg odszypułkowanych świeżych truskawek lub 1 kg mrożonych truskawek
    2 op. galaretki truskawkowej

    krem mascarpone:
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    2 łyżki ksylitolu

    do posypania:
    płatki lub wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Musy

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy 24x24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy papier i ciasto wkładamy z powrotem do tej samej formy (polecam formę z odpinanym wysokim rantem).
  • 2. Przygotowujemy mus: Świeże truskawki miksujemy i przekładamy do garnka. Jeśli używamy mrożonych owoców, trzeba je wcześniej rozmrozić (ja użyłam truskawek zamrożonych po zmiksowaniu, wiec tylko je rozmroziłam). Podgrzewamy mieszając do zagotowania i wsypujemy galaretki. Mieszamy, aż galaretki się rozpuszczą, i odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy. Tężejący mus wykładamy równa warstwą na ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 3. Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę i ksylitol mieszamy, a następnie ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię i posypujemy płatkami lub wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

W sezonie można ciasto udekorować świeżymi truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować