Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy 24x24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy papier i ciasto wkładamy z powrotem do tej samej formy (polecam formę z odpinanym wysokim rantem).
2.Przygotowujemy mus: Świeże truskawki miksujemy i przekładamy do garnka. Jeśli używamy mrożonych owoców, trzeba je wcześniej rozmrozić (ja użyłam truskawek zamrożonych po zmiksowaniu, wiec tylko je rozmroziłam). Podgrzewamy mieszając do zagotowania i wsypujemy galaretki. Mieszamy, aż galaretki się rozpuszczą, i odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy. Tężejący mus wykładamy równa warstwą na ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.
3.Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę i ksylitol mieszamy, a następnie ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię i posypujemy płatkami lub wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Porady
W sezonie można ciasto udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarze