Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

  • wyświetlono: 2361 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować w sezonie truskawkowym ze świeżych owoców, a poza sezonem - z mrożonych.

portret
  • 16 porcje
  • 90min

Składniki

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

mus truskawkowy:
1 kg odszypułkowanych świeżych truskawek lub 1 kg mrożonych truskawek
2 op. galaretki truskawkowej

krem mascarpone:
250 g sera mascarpone
250 g śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu

do posypania:
płatki lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy 24x24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy papier i ciasto wkładamy z powrotem do tej samej formy (polecam formę z odpinanym wysokim rantem).
  • 2. Przygotowujemy mus: Świeże truskawki miksujemy i przekładamy do garnka. Jeśli używamy mrożonych owoców, trzeba je wcześniej rozmrozić (ja użyłam truskawek zamrożonych po zmiksowaniu, wiec tylko je rozmroziłam). Podgrzewamy mieszając do zagotowania i wsypujemy galaretki. Mieszamy, aż galaretki się rozpuszczą, i odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy. Tężejący mus wykładamy równa warstwą na ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 3. Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę i ksylitol mieszamy, a następnie ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię i posypujemy płatkami lub wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

W sezonie można ciasto udekorować świeżymi truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibiszkopturodzinypodwieczorekimprezamus truskawkowyciasto na niedzielęmascarponeciasto do kawyimieninyśmietanka 30jubileuszkrem mascarponeciasto do herbatyksylitolsłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i musem truskawkowym

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto szpinakowe z kremem waniliowym i musem...

Biszkopt szpinakowy nasączony likierem...

Sernik z mascarpone i musem morelowym

Dodane przez: Lidka Bawolska

Sernik z mascarpone i musem morelowym

Zaczął się sezon na morele. Bardzo...

Nektarynka

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto Nektarynka z kremem z mascarpone,...

Biszkopt migdałowy z kremem z mascarpone...

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ...

Ciasto podobne do poprzedniego,...

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Dodane przez: agarybak76

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Pyszne, kremowe ciasto na biszkopcie...

truskawkowa  pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Biszkopt z truskawkową masą i delikatna pianką

Otwieramy sezon truskawkowy:)-pyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE