Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

  • wyświetlono: 315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować w sezonie truskawkowym ze świeżych owoców, a poza sezonem - z mrożonych.

portret
  • 16 porcje
  • 90min

Składniki

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

mus truskawkowy:
1 kg odszypułkowanych świeżych truskawek lub 1 kg mrożonych truskawek
2 op. galaretki truskawkowej

krem mascarpone:
250 g sera mascarpone
250 g śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu

do posypania:
płatki lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy 24x24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy papier i ciasto wkładamy z powrotem do tej samej formy (polecam formę z odpinanym wysokim rantem).
  • 2. Przygotowujemy mus: Świeże truskawki miksujemy i przekładamy do garnka. Jeśli używamy mrożonych owoców, trzeba je wcześniej rozmrozić (ja użyłam truskawek zamrożonych po zmiksowaniu, wiec tylko je rozmroziłam). Podgrzewamy mieszając do zagotowania i wsypujemy galaretki. Mieszamy, aż galaretki się rozpuszczą, i odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy. Tężejący mus wykładamy równa warstwą na ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 3. Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę i ksylitol mieszamy, a następnie ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładamy na mus truskawkowy, wygładzamy powierzchnię i posypujemy płatkami lub wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

W sezonie można ciasto udekorować świeżymi truskawkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibiszkopturodzinypodwieczorekimprezamus truskawkowyciasto na niedzielęmascarponeciasto do kawyimieninyśmietanka 30jubileuszkrem mascarponeciasto do herbatyksylitolsłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z musem jabłkowym

Dodane przez: MagicCookingTime

Biszkopt z musem jabłkowym

Lekki i łatwy w przygotowaniu

Budyniowy biszkopt z musem truskawkowym

Dodane przez: bienpyt

Budyniowy biszkopt z musem truskawkowym

Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe...

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

Biszkopt z jabłkami i kremem

Dodane przez: Bożena1960

Biszkopt z jabłkiem i kremem

Ciasto które dzisiaj polecam to...

miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Kruche placki przełożone kremem...

Brownie z kremem mascarpone

Dodane przez: Futka

Brownie z kremem mascarpone

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE