Różnorodna pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko dzielimy na pół, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Wrzucamy cebulę, obrany seler i pietruszkę oraz związane gumką recepturką przełamany por, natkę pietruszki i selera. Dodajemy liście laurowe i ziele i gotujemy 40 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Po tym czasie wrzucamy obrane i przekrojone na pół marchewki. Gotujemy kolejne 15 minut.
3.Żeberka, zieleninę oraz pietruszkę i seler wyławiamy z zupy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, przetarty w dłoniach majeranek, wywar doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem wg uznania. Gotujemy około 15-20 minut aż pomidory się rozpadną.
4.Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy w 1 łyżce wazowej zupy aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze około 3 minuty, w razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy.
Komentarze