Różnorodna pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomidorowa ugotowana z trzech różnych rodzajów pomidorów. Jest wyrazista i pełna smaku. Najlepsza z zup pomidorowych jakie jadłam do tej pory.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -0,5 kg żeberko wieprzowe
    -4 pomidory malinowe
    -4 pomidory polne
    -4 pomidory "gargamele"
    -1 duża cebula
    -1 duży por
    -2 pietruszki
    -4 marchewki
    -1 seler (z nacią)
    -pęczek natki pietruszki
    -4 łyżki koncentratu pomidorowego
    -330 g śmietany 18%
    -1 łyżka majeranku
    -3 listki laurowe
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -przyprawa uniwersalna
    -pieprz
    -około 5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Dania główne

Różnorodna pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko dzielimy na pół, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Wrzucamy cebulę, obrany seler i pietruszkę oraz związane gumką recepturką przełamany por, natkę pietruszki i selera. Dodajemy liście laurowe i ziele i gotujemy 40 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Po tym czasie wrzucamy obrane i przekrojone na pół marchewki. Gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Żeberka, zieleninę oraz pietruszkę i seler wyławiamy z zupy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, przetarty w dłoniach majeranek, wywar doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem wg uznania. Gotujemy około 15-20 minut aż pomidory się rozpadną.
  • 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy w 1 łyżce wazowej zupy aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze około 3 minuty, w razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy.
  • 5. Podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować