Rosyjski sernik skubany

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rosyjski sernik skubany to wilgotna, kremowa masa serowa i wesołe, czekoladowe łatki. Bardzo smaczne i efektowne ciasto.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    420 g mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    200 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 jajka
    250 g masła

    Masa serowa:
    250 g masła
    1 kg białego sera
    2 cukru waniliowego
    2 paczuszki budyniu waniliowego( można zastąpić skrobią kukurydzianą)
    4 jajka
    250 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Rosyjski sernik skubany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Wsypać kakao, cukier, cukier waniliowy. Dodać jajka i masło. Wszystkie składniki zagnieść mikserem na gładką masę. Najpierw na wolnych obrotach, potem na szybkich.
  • 2. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej. I wyłożyć na przygotowaną formę.
  • 3. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałeczki. Lekko je rozpłaszczać i kłaść jak łatki na wierzch masy serowej.
  • 4. Masa serowa:
    1. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem. Dodać jajka i wymieszać. Następnie powoli wlać płynne, ale ostudzone masło. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 5. Serową masę wylać na foremkę wyłożoną czekoladowym ciastem. Wyrównać i udekorować łatkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45- 50 minut.

Porady

Zamiast klasycznych łatek można zrobić dowolne wzory: literki, serduszka lub kwiatki i udekorować ciasto według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Kakao Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować