sernik rosyjski

4.49 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki „Najlepsze ciasta świata”…

Składniki:

  • spód:
    3 łyżki brązowego cukru
    3 łyżki zwykłego cukru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 miękkiego masła
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa:
    1 kg twarogu na sernik
    250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
    1 i 1/2 szklanki cukru
    6-7 dużych jaj
    sok i skórka z cytryny
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 ml tłustej śmietany 36%
    rodzynki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: Piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
    Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.
  • 3. Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.

    Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
  • 4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować