rosyjski sernik "skubany"

4.45 (200 ocen)

rosyjski sernik skubany; a skubany, ponieważ wierzchnia warstwę ciasta „skubie” się palcami tworząc kruszonkę.

Składniki:

  • spód:
    400 g maki pszennej
    2 jajka
    200 g masła
    2 szczypty soli
    100 g cukru pudru
    4 łyżki kakao
    1 op. proszku do pieczenia

    masa serowa:
    5 jajek
    1 kg kremowego twarogu
    2 op. budyniu waniliowego
    1 szkl cukru
    starta skórka z cytryny
    4 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto kakaowe Desery

Rosyjski sernik "skubany" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spod ciasta włożyć do dużej miski, szybko zagnieść. Uformować kule, owinąć ja folia spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
  • 2. W międzyczasie jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do misy włożyć ser, dodać budyń w proszku, 4 żółtka, cukier i skórkę cytrynowa, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Ubita piane dodać do masy, delikatnie wmieszać. Pozostałe żółtko wymieszać w kubeczku ze śmietaną kremówką, odstawić na bok.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, podzielić je na 3 równe części. Dwiema z nich wylepić wysmarowana masłem formę. Na przygotowany spod wylać masę serowa, wyrównać powierzchnie. Wierzch ciasta posypać kruszonka z pozostałego ciasta (skubiąc palcami odrywać małe kawałki i posypywać nimi ciasto)
  • 4. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min. Po tym czasie posmarować ciasto za pomocą pędzelka mieszanka śmietany i jajka. Piec kolejne 20-30 min. Upieczone ciasto zostawić na 30 min. w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować