Rosołowy pasztet drobiowy z jajkiem

4.49 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole ale nic nie stoi na przeszkodzie by przygotowywać go częściej, a np bez jajka.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na foremkę półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm
    6 udek z rosołu
    2 jajka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy chrzanowej
    Pęczek szczypiorku
    50g masła
    6 jajek ugotowanych na twardo
    Sól, pieprz
    Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Rosołowy pasztet drobiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie obieramy z błonek, skór i oczywiście kości.
    Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso. Lekko opieczone przepuszczamy w całości przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodajemy musztardę, 2 surowe jajka oraz posiekany drobno pęczek szczypiorku. Doprawiamy.
    Foremkę obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować