Rosołowy pasztet drobiowy z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie obieramy z błonek, skór i oczywiście kości.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso. Lekko opieczone przepuszczamy w całości przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodajemy musztardę, 2 surowe jajka oraz posiekany drobno pęczek szczypiorku. Doprawiamy.
Foremkę obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze