Rosół ze ślimaczkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Edyta Dyrka

  • Łatwy

Składniki:

  • - golonka (może być wołowina z kością): 1 kilogram
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - listek laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - czosnek: 2 ząbki

    - mleko: 250 mililitrów
    - mąka tortowa: 15 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - olej (do smażenia): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Golonka

Rosół ze ślimaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy 2 l wody, dodajemy obraną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wywar gotujemy 2-3 godz. na bardzo małym ogniu
  • 2. Do mąki dodajemy jajka, sól i mleko. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, płynną masę. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zrumienią.
  • 3. Gorące naleśniki zwijamy w ruloniki. Gdy wystygną (najlepsze są z poprzedniego dnia), kroimy w półcentymetrowe paseczki. Ślimaczki układamy na talerzu i zalewamy gorącym rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować