Rosół ze ślimaczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie to jest wyjątkowo smaczne, a przede wszystkim robi wrażenie, dlatego często je przyrządzam. Rosół ze ślimaczkami świetnie sprawdził się na uroczystości z okazji Pierwszej Komunii mojej córki.

Składniki:

  • Rosół:
    1 kg golonki lub 1 kg wołowiny z kością
    marchewka
    pietruszka
    por
    seler
    3 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku

    Naleśniki:
    250 ml mleka
    15 dag mąki tortowej
    2 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Ciasto naleśnikowe

Rosół ze ślimaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy 2 l wody, dodajemy obraną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wywar gotujemy 2-3 godz. na bardzo małym ogniu.
  • Rosół ze ślimaczkami 2. Do mąki dodajemy jajka, sól i mleko. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką, płynną masę. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,
    aż się zrumienią.
  • 3. Gorące naleśniki zwijamy w ruloniki. Gdy wystygną (najlepsze są z poprzedniego dnia), kroimy w półcentymetrowe paseczki. Ślimaczki układamy na talerzu i zalewamy gorącym rosołem.

Porady

● Mała gałązka świeżego lubczyku dodana do wywaru podkreśli smak i aromat rosołu. ● Naleśniki nie będą przywierały do dna patelni, jeśli do ciasta dodamy odrobinę masła lub oleju. Wówczas zmniejszamy ilość oleju na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować