Rosół na skrzydle indyczym

5 (169 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna, a zarazem zdrowa zupa. Nie tylko rozgrzewa i syci, a także wspomaga leczenie. Idealna w chłodne dni, ale nie tylko.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 skrzydła ( ok. 1 kg),
    włoszczyzna do rosołu (po kawałku marchewki, pietruszki, pora, selera, mała cebula),
    1-2 gałązki natki pietruszki,
    1-2 gałązki natki lubczyku,
    1-2 goździki,
    ok. 2-2,5 litra wody,
    sól, curry, kurkuma,
    posiekany szczypiorek,
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół na skrzydle indyczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na pół. Jedną połówkę przypalamy lekko nad palnikiem (nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu ). Do drugiej połówki wbijamy 1-2 goździki. Szyję zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykryć. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po około 60 min dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy i jeszcze delikatnie gotujemy przez ok. 90 min. Od czasu do czasu dolewamy łyżkę zimnej wody.
    Gotowy rosół podajemy z ulubionym makaronem, mięsem, warzywami i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować