Rosół na skrzydle indyczym

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna, aromatyczna, a zarazem zdrowa zupa. Nie tylko rozgrzewa i syci, a także wspomaga leczenie. Idealna w chłodne dni, ale nie tylko.

  • 4 porcje
  • 160min
  • Łatwy

Składniki

1-2 skrzydła ( ok. 1 kg),
włoszczyzna do rosołu (po kawałku marchewki, pietruszki, pora, selera, mała cebula),
1-2 gałązki natki pietruszki,
1-2 gałązki natki lubczyku,
1-2 goździki,
ok. 2-2,5 litra wody,
sól, curry, kurkuma,
posiekany szczypiorek,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rosół na skrzydle indyczym

  • 1. Cebulę kroimy na pół. Jedną połówkę przypalamy lekko nad palnikiem (nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu ). Do drugiej połówki wbijamy 1-2 goździki. Szyję zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykryć. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po około 60 min dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy i jeszcze delikatnie gotujemy przez ok. 90 min. Od czasu do czasu dolewamy łyżkę zimnej wody.
    Gotowy rosół podajemy z ulubionym makaronem, mięsem, warzywami i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tanie daniezdrowie na talerzuna zdrowierozgrzewająca zupasmaki dzieciństwatradycyjna kuchnia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół

Dodane przez: Iwona75

Rosół

Moja wersja rosołu jest trochę...

Rosół na chińską nutę

Dodane przez: Bernadetta

Rosół na chińską nutę

W zamyśle chciałam zrobić tradycyjny...

Rosół

Dodane przez: anka1988

Rosół

Na naszym stole zawsze gości co...

rosół tajski

Dodane przez: dagooshya

Rosół na trawie cytrynowej z ryżem

Polecam szczególnie tym, którym...

Rosół

Dodane przez: peggi

Rosół

Rosół znają wszyscy, ale wiadomo...

Rosół

Dodane przez: Beata07

Rosół

Do domowego makaronu proponuje...