Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Szybki sposób na nieskomplikowane danie danie. Wątroba jest dobrym źródłem żelaza, dzięki czemu polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Jest też bogata w witaminę A, kwas foliowy i witaminę B12.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
• ok. 400 g wątróbki cielęcej,
• kilka łyżek pszennej mąki,
• sól, czarny pieprz świeżo mielony,
• mleko,
• 1-2 łyżki masła,
• 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Wątróbka cielęca smażona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy przed smażeniem na 1-2 godz. w mleku, tak aby była przykryta. Należy ostrożnie usuwamy błonę z wątróbki. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z patelni i pozwalamy przez kilka minut „odpocząć”.
Przed samym podaniem oprószamy solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze