Wątróbka cielęca smażona

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Szybki sposób na nieskomplikowane danie danie. Wątroba jest dobrym źródłem żelaza, dzięki czemu polecana jest osobom cierpiącym na anemię. Jest też bogata w witaminę A, kwas foliowy i witaminę B12.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • ok. 400 g wątróbki cielęcej,
    • kilka łyżek pszennej mąki,
    • sól, czarny pieprz świeżo mielony,
    • mleko,
    • 1-2 łyżki masła,
    • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka

Wątróbka cielęca smażona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy przed smażeniem na 1-2 godz. w mleku, tak aby była przykryta. Należy ostrożnie usuwamy błonę z wątróbki. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w mące.
    Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z patelni i pozwalamy przez kilka minut „odpocząć”.
    Przed samym podaniem oprószamy solą i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować