Rosół na skrzydełkach

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś podaję wam przepis na delikatny rosołek na samych skrzydełkach z indyka, kaczki i kurczaka. Nie wiem czy wam posmakuję ale mi bardzo smakuje. Idealnie rozgrzeje nas w zimowe dni, czym dłużej się gotuje na wolnym delikatnym ogniu tym staje się lepszy. Moja babcia gotowała rosołek od świtu do południa na blasze z swojskich kurek.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzydełka z indyka
    skrzydełko z kaczki
    skrzydełko z kurczaka
    2 marchewki
    pietruszka korzeń
    1/2 cebuli
    1/2 selera
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    łyżeczka soli

    makaron
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania główne

Rosół na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, oczyszczamy i zalewamy zimną wodą ok 4 liter, do rosołu dodajemy obrane i pokrojone warzywa, cebulę przypiekamy na gazie na czarno i dodajemy do wywaru. Dodajemy liścia oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo malutkim ogniu ma tylko ,,pyrkać,,
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, zalewamy gorącym rosołem, podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz pokrojoną marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować