Krupnik na skrzydle indyczym

4.49 (190 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, zdrowa i sycąca. To doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowuję ją bardzo często, gdyż moje wnuczki bardzo ją lubią.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1-2 skrzydła z indyka ( ok 700 g),
    ok. 2,5 litra wody,
    3-4 ziemniaki,
    1 mała marchewka,
    ½ małej pietruszki,
    mały kawałek selera,
    4-5 plasterków pora,
    ½ cebuli,
    gałązka lubczyku,
    5-6 łyżek kaszy jęczmiennej,
    Sól, pieprz, curry, kurkuma,
    5-6 łyżek posiekanego koperku ( może być suszony),
    ok. 100 ml śmietany ( u mnie 30%),
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik na skrzydle indyczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera kroimy w kostkę.
    Szyję zalewamy zimną wodą tak aby lekko przykryć. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po około 30 min dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy i jeszcze delikatnie gotujemy przez ok. godzinę aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Mięso obieramy i kroimy. Warzywa odcedzamy, zostawiamy te które przydadzą się do zupy .
    Do powstałego bulionu dodajemy ziemniaki, kaszę (najpierw ją przepłukujemy pod bieżącą wodą) i gotujemy ok 20-25 min na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone mięso, zostawione warzywa, posiekany koper, zabielamy śmietaną, jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku, zagotowujemy i gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować