Mini ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna, klasyczna przekąska z ciasta francuskiego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło np. do barszczu czerwonego, ale też na zimno.
Może być fajnym pomysłem na różne przyjęcia np. ostatki , Sylwestrowe, karnawał itp.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 1 opak. ciasta francuskiego,
    • kilka plasterków ulubionej szynki,
    • kilka plasterków sera żółtego,
    • plasterku papryki (opcjonalnie),
    • ketczup,
    • przyprawa do pizzy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie Ślimaki

Mini ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż długiego boku. Na każdej części rozsmarować trochę keczupu, poukładać najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki i papryki. Każdy z kawałków zwinąć w rulony ( wzdłuż długiego boku) tworząc długie rolady. Następnie pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z ulubionym sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować