Znakomite połączenie dwóch kuchni i dwóch odmiennych, ale idealnie uzupełniających się smaków. Mocno wędzona szynka i bryndza nadają zdecydowany górski smak, który równoważony jest...
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- piersi z kurczaka: 2 sztuki
- mocno wędzona szynka: 4 plastry
- bryndza: 50 gramów
- suszone pomidory w oleju: 6 sztuk
- bazylia: 1 pęczek
- garść rukoli: 1 sztuka
- oliwa lub olej z pestek winogron: 250 mililitrów
- małe ziemniaki: 400 gramów
- mała czerwona cebula: 0.5 sztuki
- mała żółta cebula: 0.5 sztuki
- sok z 1 cytryny: 1 sztuka
- miód: 3 łyżki
- musztarda w proszku: 2 łyżeczki
Roladki z kurczakiem i bryndzą oraz sałatka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Znakomite połączenie dwóch kuchni i dwóch odmiennych, ale idealnie uzupełniających się smaków. Mocno wędzona szynka i bryndza nadają zdecydowany górski smak, który równoważony jest delikatnym mięsem kurczaka. Pieczone ziemniaki, które kojarzą się nam z dzieciństwem na wsi, podane są na styl włoski ze świeżym południowym sosem, cebulą i rukolą.
2.Bryndzę, pomidory i bazylię miksujemy w malakserze z odrobiną oleju lub oliwy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
3.Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy wcześniej przygotowaną masą, przykrywamy plastrami szynki i zwijamy, formując z nich małe roladki.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy roladki przez 25-30 minut.
5.Upieczone roladki po ostygnięciu kroimy na plasterki.
6.Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie przez 10 minut. Następnie kroimy je w ćwiartki, przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy je oliwą i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
7.Czas na przygotowanie sosu – sok z cytryny mieszkamy z oliwą, miodem i musztardą w proszku aż do uzyskania gładkiego sosu. Aby miód lepiej się rozpuścił, możemy go wcześniej lekko podgrzać.
8.Czas na przygotowanie sałatki z upieczonych wcześniej ziemniaków – dodajemy do nich pokrojoną na cienkie plasterki cebulę, rukolę i lekko mieszkamy dodając jednocześnie przygotowany wcześniej sos.
9.Na talerzu ładnie układamy roladki, a obok nich kładziemy sałatkę z ziemniaków.
Komentarze