Roladki z kurczakiem i bryndzą oraz sałatka z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Znakomite połączenie dwóch kuchni i dwóch odmiennych, ale idealnie uzupełniających się smaków. Mocno wędzona szynka i bryndza nadają zdecydowany górski smak, który równoważony jest...

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - mocno wędzona szynka: 4 plastry
    - bryndza: 50 gramów
    - suszone pomidory w oleju: 6 sztuk
    - bazylia: 1 pęczek
    - garść rukoli: 1 sztuka
    - oliwa lub olej z pestek winogron: 250 mililitrów
    - małe ziemniaki: 400 gramów
    - mała czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - mała żółta cebula: 0.5 sztuki
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - miód: 3 łyżki
    - musztarda w proszku: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z kurczakiem i bryndzą oraz sałatka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki_01 1. Znakomite połączenie dwóch kuchni i dwóch odmiennych, ale idealnie uzupełniających się smaków. Mocno wędzona szynka i bryndza nadają zdecydowany górski smak, który równoważony jest delikatnym mięsem kurczaka. Pieczone ziemniaki, które kojarzą się nam z dzieciństwem na wsi, podane są na styl włoski ze świeżym południowym sosem, cebulą i rukolą.
  • Roladki_02 2. Bryndzę, pomidory i bazylię miksujemy w malakserze z odrobiną oleju lub oliwy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
  • Roladki_03 3. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy płat smarujemy wcześniej przygotowaną masą, przykrywamy plastrami szynki i zwijamy, formując z nich małe roladki.
  • Roladki_04 4. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy roladki przez 25-30 minut.
  • Roladki_07 5. Upieczone roladki po ostygnięciu kroimy na plasterki.
  • Roladki_06 6. Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie przez 10 minut. Następnie kroimy je w ćwiartki, przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy je oliwą i pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  • Roladki_05 7. Czas na przygotowanie sosu – sok z cytryny mieszkamy z oliwą, miodem i musztardą w proszku aż do uzyskania gładkiego sosu. Aby miód lepiej się rozpuścił, możemy go wcześniej lekko podgrzać.
  • Roladki_08 8. Czas na przygotowanie sałatki z upieczonych wcześniej ziemniaków – dodajemy do nich pokrojoną na cienkie plasterki cebulę, rukolę i lekko mieszkamy dodając jednocześnie przygotowany wcześniej sos.
  • Roladki_09 9. Na talerzu ładnie układamy roladki, a obok nich kładziemy sałatkę z ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Rukola Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować