Witam was w niedzielne popołudnie. Co dziś serwujecie na obiadek? U nas przygotowałam wymyślone w chwilę roladki schabowe z boczkiem surowym wędzonym i żółtym serem.
5 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
330 g schabu - 3 plastry po 2 cm,
2 jajka rozmiar M,
3 plastry sera żółtego,
9 pasków boczku wędzonego surowego,
5 łyżek bułki tartej,
0,5 szklanki oleju,
sól i pieprz naturalny
Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować plastry schabu dokładnie je rozbić tłuczkiem do kotletów na cienki plaster, każdy z plastrów posolić i obsypać pieprzem naturalnym ( składniki są podane na danie dla trzech osób jeżeli jest więcej osób w rodzinie wystarczy podwoić ilość składników ).
2.Na przygotowane plastry schabu położyć po trzy cieniutkie plastry boczku wędzonego surowego oraz po chudym plastrze żółtego sera. Tak przygotowany schab z dodatkami zwinąć w rulon ciasno, uformowane roladki ułożyć na talerzu a w międzyczasie na patelnię wlać olej i go rozgrzać
3.Gdy olej już jest rozgrzany a jajka przygotowane wtedy każdą roladkę zamoczyć w roztrzepanym jajku a następnie dość obficie obsypać bułką tartą, ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na na złoty kolor ( średni ogień dużego palnika gazu, nie można smażyć szybko ponieważ będą surowe ).
4.Roladki faszerowane podałam z ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem tegorocznym. Myślę że taka propozycja obiadowa świetnie sprawdzi się w waszych domach, bo tak naprawdę schabowy w końcu się znudzi tak jak nam zachciało się czegoś innego niż schabowy chociaż jest on w polskich domach tradycją.
Komentarze