Schabowe roladki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Takie roladki to smaczna odmiana dla klasycznego kotleta schabowego.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1 małe pętko wędzonej kiełbasy
    1 cebula
    1/4 czerwonej papryki
    5 plasterków sera salami
    zielona pietruszka
    2 łyżeczki musztardy
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabowe roladki 1. Kiełbasę, ser, paprykę i 1/2 cebuli pokroić w drobną kosteczkę, dodać dowolna ilość zielonej pietruszki oraz musztardę i wymieszać.
    Schab pokroić na grubsze plastry i rozbić bardzo cienko, posypać po wierzchu sola oraz niewielka ilością jarzynki na każdym rozbitym plastrze schabu ułożyć porcję nadzienia i zakładając na farsz dłuższe brzegi zwinąć roladki
  • schabowe roladki 2. Zwinięte roladki spiąć wykałaczkami lub tradycyjnie jak robiły to mamy obwiązać grubą nicią ( ja związałam)

    Na patelni podgrzać olej i obsmażyć ze wszystkich stron roladki, podsmażone przełożyć do innego naczynia, a na tłuszczu zrumienić pokrojona drobno drugą cześć cebuli, następnie zrumienioną cebulę przełożyć do mięsa ( w miarę możliwości bez tłuszczu). Mięso zalewamy około 1/2 litra ciepłej wody, dodajemy drobno posiekany czosnek, listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki i pieprzu ziołowego oraz szczyptę tymianku, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 40 minut. Mięso wyciągamy z garnka delikatnie przecinamy nici lub wyciągamy wykałaczki, zagęszczamy sos łyżką masła lub zasmażką z 1 łyżki mąki, doprawiamy i ponownie wkładamy mięso do sosu. Podajemy gorące.

Porady

Zimne roladki doskonale zastąpią wędlinę do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Musztarda Papryka Schab Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować