Zupa ogórkowa na wędzonym boczku

4.97 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna lekko kwaskowa, aromatyczna zupa ogórkowa na wedzonym boczku. Rozgrzeje i zasyci kazdego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
    3-4 sztuk ziemniaków
    1 marchew
    mała pietruszka
    kawałeczek selera
    cebula
    litrowy słoik ogórków kiszonych
    ziele ang
    sól
    pieprz
    100 ml śmietany
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

    Selera i pietruszkę również obieramy,myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    Marchewkę obieramy, myjemy ścieramy na tarce o średnich oczkach
    Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
    Wrzucamy ziele angielskie i gotujemy.
    Boczek kroimy w kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie około 40-50 minut na srednim ogniu.
    Ogórki ścieramy na tarce i wrzucamy do zupy. Dolewamy tez trochę wody z kiszonych ogórkow.Dodajemy troche posiekanej natki i
    gotujemy całość jeszcze kilka minut.
    Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, ( ja doprawiłam tez dodatkowo domową vegeta-mieszanka suszonych warzyw i ziół) i zabielamy śmietaną. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować