Zupa ogórkowa na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Selera i pietruszkę również obieramy,myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy ścieramy na tarce o średnich oczkach
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Wrzucamy ziele angielskie i gotujemy.
Boczek kroimy w kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie około 40-50 minut na srednim ogniu.
Ogórki ścieramy na tarce i wrzucamy do zupy. Dolewamy tez trochę wody z kiszonych ogórkow.Dodajemy troche posiekanej natki i
gotujemy całość jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, ( ja doprawiłam tez dodatkowo domową vegeta-mieszanka suszonych warzyw i ziół) i zabielamy śmietaną. Smacznego:)
Komentarze