Roladki drobiowe ze szpinakiem zawijane w wędzonym boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Roladki drobiowe zawijane w boczku faszerowane szpinakiem to świetna alternatywa dla klasycznego obiadu z piersią kurczaka

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    6 plastrów wędzonego boczku
    180g Szpinaku świeżego
    2 ząbki czosnku
    Gałka muszkatołowa
    3 łyżki Masła
    Sól i pieprz
    1 kieliszek białego wina
    Tymianek
    Oliwa do smażenia
    1 szkl. bulionu
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki drobiowe ze szpinakiem zawijane w wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z oliwą rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Później dodać szpinak i smażyć do odparowania wody. Doprawić go solą i pieprzem.
  • 2. Mieso umyć, oczyścić, pokroić na filety. Rozbić tłuczkiem lekko z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na każdy filet nałożyć szpinak i zawinąć w roladkę. Każdą z nich zawinąć w boczek tak, aby całe były owinięte. Można spiąć roladki wykałaczkami.
  • 4. Masło roztopić na patelni? Nałożyć roladki i podsmażyć je z każdej strony. W garnku rozpuścić kostkę rosołową we wrzątku.
  • 5. Podsmażone roladki polać winem i dusić do jego odparowania. Posypać tymiankiem.
  • 6. Po odparowaniu wina zalać roladki bulionem i dusić 15 min. Po tym czasie danie jest gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować