Kwaśnica na wędzonym boczku

1 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa ugotowana na domowego kiszenia kapuście, na wędzonym boczku, podana z kiełbasą śląską i domowym chlebem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kiszona kapusta 0,5 kg (odciśnięta z soku)
    ziemniaki 4 szt.
    wędzony boczek 35 dag
    kiełbasa śląska 2 szt.
    kasza pęczak 1 garść
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    liść laurowy 2 szt.
    ziele angielskie 6 szt.
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    pieprz ziołowy do smaku
    sól do smaku
    majeranek 1 łyżka
    woda 2,5 litra
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kwaśnica

Kwaśnica na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwaśnica na wędzonym boczku. 1. Wymyte, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy z suszoną włoszczyzną do ich miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Skórę z boczku, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy boczek. Do gotujących się ziemniaków dodajemy usmażony boczek, majeranek oraz kaszę pęczak. Dodajemy odciśniętą kapustę i gotujemy 60 minut aż kapusta będzie miękka. Po tym czasie próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 10 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka przekrojone na połówki kiełbaski śląskie. Zupę podajemy z kawałkami kiełbasy i domowym pieczywem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować