Roladka wieprzowa, kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Roladka wieprzowa podana z kluskami śląskimi, sosem i surówką z białej rzodkwi.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • schab wieprzowy 2 plastry
    ogórek kiszony
    cebula
    boczek wędzony
    ser żółty
    musztarda
    sól
    pieprz ziołowy
    smalec wieprzowy
    włoszczyzna suszona
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    mąka do zagęszczenia sosu
    śmietana 12% do zabielenia sosu
    ziemniaki 5 szt. duże
    mąka ziemniaczana
    surówka z białej rzodkwi
    biała rzodkiew 1 szt
    sól
    śmietana gęsta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladka wieprzowa, kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surówka z białej rzodkwi:

    Rzodkiew obieramy, trzemy przez większe oczka, dodajemy sól do smaku i łyżkę gęstej śmietany. Mieszamy.

    Kluski śląskie:

    Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, studzimy i ostudzone przeciskamy przez praskę. Wyrabiamy ręcznie ciasto z ziemniaków. Ziemniaki umieszczamy w większej misie, równamy. Ciasto dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy na bok a wolne miejsce po tej części ciasta zapełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i wyrabiamy ręcznie wszystkie cztery części wraz z mąką na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy takiej jakie powinny być kluski. Tniemy nożem w 4 centymetrowe kawałki, w dłoniach formujemy kulki, robimy w środku dziurkę palcem. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy łyżką cedzakową kluski i gotujemy je 3 minuty od ich wypłynięcia na wierzch. Ugotowane kluski nakładamy na talerz.

    Wykonanie roladek:

    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry. Każdy plaster solimy, pieprzymy, smarujemy cienko musztardą. Na każdy tak przygotowany plaster układamy na środek pół plaster cebuli, pasek kiszonego ogórka, pasek wędzonego boczku i sera żółtego. Każdy plaster mięsa zwijamy w roladkę, i zabezpieczamy wykałaczkami żeby się nie rozwinęły. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem. Zrazy obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W garnczku nastawiamy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się warzywnego wywaru wkładamy usmażone zrazy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i zabielamy go śmietaną. Gotowe zrazy podajemy z kluskami śląskimi i surówką z białej rzodkwi.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować