Kluski śląskie zapiekane

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Nietypowe, bo dość duże, napełnione pysznym farszem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    300g ziemniaków
    1 łyżeczka soli + 1 do gotowania
    Odrobina pieprzu
    4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 bardzo małe jajko
    Kilka kropel oleju wielkopolskiego do gotowania

    Dodatkowo na farsz:
    1 malutki filet z kurczaka
    6 średniej wielkości pieczarek
    ⅓ korzenia pora
    Duża garść orzechów nerkowca
    4 plastry mozzarelli
    4 łyżki tartego parmezanu
    3 łyżki oleju wielkopolskiego z dodatkiem oliwy z oliwek
    1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
    1 płaska łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
    Odrobina soli i pieprzu
    1 łyżeczka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie Dania główne

Kluski śląskie zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski śląskie:
    Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości z ½ łyżeczki soli. Odcedzamy i od razu przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Z zimnych ziemniaków odbieramy ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ok 4-5 łyżek). Dodajemy jajko, ½ łyżeczki soli (choć tą najlepiej odmierzyć wg własnych smaków) i odrobinę pieprzu. Masę wyrabiamy w misce, a następnie na stolnicy. Dzielimy na 4 części i formujemy 4 płaskie krążki, w których kieliszkiem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na natłuszczony olejem talerz.

    Farsz:
    Mięso kroimy w kostkę, marynujemy z dodatkiem 3 łyżek oleju wielkopolskiego z oliwą z oliwek, 1 płaską łyżeczką przyprawy gyros, 1 płaską łyżeczką wędzonej, słodkiej papryki, sosem sojowym oraz odrobiną soli i pieprzu. Po ok godzinie przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu często mieszając. W trakcie dodajemy pokrojone pieczarki, posiekanego pora i gdy odparuje cały sos, który się wytworzył w trakcie smażenia- posiekane orzechy nerkowca.
    Przygotowanie:
    Na każdą kluskę śląską nakładamy plaster sera mozzarelli i ¼ farszu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło posypane odrobiną parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować