Nietypowe, bo dość duże, napełnione pysznym farszem.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
300g ziemniaków
1 łyżeczka soli + 1 do gotowania
Odrobina pieprzu
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 bardzo małe jajko
Kilka kropel oleju wielkopolskiego do gotowania
Dodatkowo na farsz:
1 malutki filet z kurczaka
6 średniej wielkości pieczarek
⅓ korzenia pora
Duża garść orzechów nerkowca
4 plastry mozzarelli
4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oleju wielkopolskiego z dodatkiem oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
1 płaska łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
Odrobina soli i pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
Kluski śląskie zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości z ½ łyżeczki soli. Odcedzamy i od razu przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Z zimnych ziemniaków odbieramy ¼ i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ok 4-5 łyżek). Dodajemy jajko, ½ łyżeczki soli (choć tą najlepiej odmierzyć wg własnych smaków) i odrobinę pieprzu. Masę wyrabiamy w misce, a następnie na stolnicy. Dzielimy na 4 części i formujemy 4 płaskie krążki, w których kieliszkiem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na natłuszczony olejem talerz.
Farsz:
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy z dodatkiem 3 łyżek oleju wielkopolskiego z oliwą z oliwek, 1 płaską łyżeczką przyprawy gyros, 1 płaską łyżeczką wędzonej, słodkiej papryki, sosem sojowym oraz odrobiną soli i pieprzu. Po ok godzinie przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu często mieszając. W trakcie dodajemy pokrojone pieczarki, posiekanego pora i gdy odparuje cały sos, który się wytworzył w trakcie smażenia- posiekane orzechy nerkowca.
Przygotowanie:
Na każdą kluskę śląską nakładamy plaster sera mozzarelli i ¼ farszu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło posypane odrobiną parmezanu.
Komentarze