Rolada " Zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiecie co ? Wczoraj w Biedronce kupiłam roladę truskawkową i cytrynową i szczerze zjeść się jej nie dało. Cukru to chyba z tonę wsypali, dosłownie sam cukier. Tak więc postanowiłam upiec swoją a że nie miałam kakao, bo zapomniałam kupić to dodałam cynamon. Powiem wam że powstało fajne połączenie cynamonu z masą twarogową. Nie spodziewałam się aż takiego efektu piekąc tą roladę, ale jestem mega zadowolona i z czystym sumieniem polecam serdecznie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na roladę :

    4 jajka,

    0,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    0,5 szklanki mąki,

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka cynamonu z cukrem.



    masa twarogowa :

    500 g twarogu chudego,

    1 galaretka truskawkowa,

    3/4 szklanki gotowanej wody,

    3 łyżki cukru kryształ.



    dodatkowo :

    6 - 8 truskawek w zależności od wielkości,

    1 polewa gotowa biała lub kakaowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada " zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach na pulchną masę. Następnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • rolada 2. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną z mąka i proszkiem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej części należy dodać cynamon zmieszany z cukrem i wymieszać łyżką. Na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne i jasne i tak do czasu aż skończą się ciasta.
  • rolada 3. Jak już skończyliśmy wylewać oba ciasta, rozgrzać piekarnik ustawić go na 180 stopni Celsjusza wstawić ciasto i piec 15 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta. Gdy ciasto mamy już upieczone na stole wyłożyć ściereczkę, na ściereczkę wyłożyć ciasto górą do ściereczki, zdjąć szybko papier i jeszcze gorące ciasto zawinąć razem ze ściereczką. Zawinięte pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • rolada 4. W czasie, gdy ciasto spokojnie stygnie, galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gotowanej wody ( jeśli chcemy aby szybciej zaczęła tężeć wystarczy chłodną wstawić do lodówki ). Twaróg z kostki ( nie mielić chyba, że jest gruby ), zmiksować go z cukrem. Do zmiksowanego twarogu wlać lekko tężejącą galaretkę i całość zmiksować na jednolitą masę.
  • rolada 5. Jak już ciasto ostygło i jest zimne rozwinąć je i posmarować całe masą twarogową, wyrównać. Na masę twarogową poukładać pokrojone w plastry truskawki. Odczekać chwilę aż masa zacznie tężeć.
  • rolada 6. Jak już masa ładnie tężeje zwinąć roladę kładąc ją na foli aluminiowej, zawinąć w tą folię ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny aby całkowicie twaróg z galaretką stężał.
  • rolada 7. Po podanym czasie wyjąć roladę z lodówki odciąć brzegi rolady. Gotową roladę można polać polewą białą , czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem jak również można zostawić bez polew czystą. Rolada po wyjęciu z lodówki i oddzieleniu jej od foli lekko straci skórkę czyli pozostanie na foli ale nie ma się czym przejmować.
  • rolada 8. Tak przygotowana rolada to idealne rozwiązanie dla spodziewanych gości jak również do kawy czy nawet jako słodki dodatek dla dzieci. Taką roladę chętnie zjedzą mali i duzi. Nie jest za słodka taka w sam raz. A połączenie cynamonu z twarogiem to strzał w dziesiątkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować