Rolada ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagrzałam wino w garnuszku , dodałam śliwki , poleżały z 30 minut.
2.Schab umyłam , osuszyłam i rozcięłam go robiąc "szal"
Zakręciłam parę razy młynkiem ( sól) po całym mięsie.
Posypałam imbirem też po całym mięsie.
Teraz posmarowałam schab powidłami , na całej długości.
Wyjęłam śliwki odsączyłam i układałam rzędami .
Zrolowałam i dratwą ob-kręciłam go aby się nie rozpadł.
3.Obsmażyłam na patelni schab.
Do naczynia żaroodpornego wlałam zagrzane wino i śliwki które mi zostały, włożyłam goździki i schab.
Wstawiłam do pieca i piekłam 70 minut w 180 stopniach podlewając winem w którym się piekł , wytworzył się sos pyszny . Schab się piekł we własnym sosie .
Komentarze