Rolada z karkówki z ziołami na świąteczny stół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy ostrym, długim nożem na roladę. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Nasz kawałek karkówki był duży, rozcięłyśmy go więc na dwie części, wyszły dwie zgrabne rolady, będą lepiej się porcjować.
2.Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy łyżkę stołową soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, gorczycę i wędzoną paprykę
3.Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką wewnętrzną stronę rolady. Roladę ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią i zawijamy ciasno folią spożywczą " na cukierek". Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
4.Przystępujemy do pieczenia karkówki.
Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy roladę, uprzednio rozwiniętą z folii, na rumiano, ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją do brytfanny, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladę niecałą szklanką wody i i pieczemy pod przykryciem około godziny w temperaturze 200 °C . Następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 °C, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy roladę w piecu jeszcze około 40 minut.
Wyciągamy karkówkę z brytfanny, zdejmujemy z niej nici i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach roladę można kroić jak wędlinę, na półmisek. Jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Smaczniejsza od niejednej szynki!
Wytworzony sos można dodać do bigosu lub zagęścić i podać z pyzami do obiadu. Sos jest równie pyszny jak karkówka.
Komentarze