Rolada z karkówki z ziołami na świąteczny stół

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Rolada z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku, podana na zimno, w plastrach, lepsza od szynki. Najsmaczniejsza wędlina na świąteczny stół.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
    czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
    czubata łyżeczka gorczycy mielonej lub utłuczonej w moździerzu
    łyżka tymianku
    łyżka majeranku
    czubata łyżka papryki wędzonej mielonej
    6 kulek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 duża cebula
    5-6 ząbków czosnku
    2 łyżki oleju
    sól
    2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
    nić bawełniana do związania rolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolady wytrawne

Rolada z karkówki z ziołami na świąteczny stół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy ostrym, długim nożem na roladę. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem.
    Nasz kawałek karkówki był duży, rozcięłyśmy go więc na dwie części, wyszły dwie zgrabne rolady, będą lepiej się porcjować.
  • p 2. Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy łyżkę stołową soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, gorczycę i wędzoną paprykę
  • p 3. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką wewnętrzną stronę rolady. Roladę ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią i zawijamy ciasno folią spożywczą " na cukierek". Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • p 4. Przystępujemy do pieczenia karkówki.

    Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy roladę, uprzednio rozwiniętą z folii, na rumiano, ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją do brytfanny, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladę niecałą szklanką wody i i pieczemy pod przykryciem około godziny w temperaturze 200 °C . Następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 °C, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy roladę w piecu jeszcze około 40 minut.

    Wyciągamy karkówkę z brytfanny, zdejmujemy z niej nici i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach roladę można kroić jak wędlinę, na półmisek. Jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Smaczniejsza od niejednej szynki!
    Wytworzony sos można dodać do bigosu lub zagęścić i podać z pyzami do obiadu. Sos jest równie pyszny jak karkówka.
  • p 5. Karkówka gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować