Pasztet na świąteczny stół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe i wieprzowe natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju, rumiane mięso przełożyć do garnka dolać około 1 litra wody dodać gałązkę lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę bulionową, gotować całość do miękkości mięsa.
2.Wątróbkę zrumienić razem z cebulą pokrojona w piórka na oleju który został na patelni po smażeniu mięsa.
3.Zimne mięso razem z wątróbka i cebula skręcić przez maszynkę, dodać żółtka jajek, tymianek, roztarte ziarna jałowca, około 1 szklanki buliony z gotowania mięsa, całość dokładnie wymieszać doprawiając jeszcze solą i pieprzem, na koniec ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
4.Formę w której będziemy piekli pasztet dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, napełnić ją masą, wyrównać i posypać wiórkami masła.
Piec około 60 min w temp.190st
5.Po upieczeniu dokładnie wystudzić na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy grzybki i polać 3 szklankami bulionu z rozpuszczoną w niej żelatyną, odstawić do zastygnięcia.
Porady
Bulion najlepiej wylać na pasztet jak już będzie prawie zastygał. Gdyby po gotowaniu było za mało bulionu to dopełnić go wodą i doprawić do smaku.
Ja piekłam w formie do keksa o długości 30 cm.
Komentarze