Rolada z karkówki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki
    2 garście szpinaku świeżego
    2 duże pieczarki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju/oliwy
    sól pieprz
    2 łyżki tartego żółtego sera
    papryka słodka, curry
    sznurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebule razem z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy pieczarki i dalej smażymy. Po około 5 minutach dokładamy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz dokładamy ser, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na stole rozkładamy folię spożywczą i na niej układamy kotlety (tak aby zachodziły jeden na drugi) najlepiej w formie prostokąta. Jeszcze raz rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować