Zapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam
4 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 1 kg karkówki
2 garście szpinaku świeżego
2 duże pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju/oliwy
sól pieprz
2 łyżki tartego żółtego sera
papryka słodka, curry
sznurek
Rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebule razem z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy pieczarki i dalej smażymy. Po około 5 minutach dokładamy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz dokładamy ser, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na stole rozkładamy folię spożywczą i na niej układamy kotlety (tak aby zachodziły jeden na drugi) najlepiej w formie prostokąta. Jeszcze raz rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia. Smacznego
Komentarze