Rolada z jajkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać rozmrożony groszek i razem smażyć przez około 4 - 5 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie jajka wymieszać wraz z groszkiem.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jedno surowe jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na dużym kawałku natłuszczonego papieru do pieczenia uformować prostokąt o wymiarach około 20 cm x 35 cm. Na środku ułożyć farsz. Mięso zwinąć w rulon i owinąć ciasno papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rozciąć papier i piec jeszcze 10 minut.
Komentarze