Rolada z jajkiem

4.49 (193 ocen)

Mięsna rolada nie tylko od święta, smakuje dobrze i na zimno jako wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka podwójne
    20 dag mięsa mielonego
    3 drobiowe wątróbki
    1 cebula
    zielona pietruszka
    1 jajko
    przyprawy
    dodatkowo:
    3 jajka na twardo
    3 ząbki czosnku
    zielona pietruszka
    ¼ kostki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Rolada z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z jajkiem 1. Mięso z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem , następnie rozpite płaty ułożyć obok siebie tworząc jeden duży płat mięsa po wierzchu posypać szczyptą suszonego tymianku, pieprzem i solą.
  • rolada z jajkiem 2. Wątróbkę drobno pokroić w kostkę i dodać do mięsa mielonego, następnie dołożyć drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczki majeranku, szczyptę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i ½ łyżeczki soli oraz jajko, dokładnie wymieszać .
  • rolada z jajkiem 3. Masę mięsną rozłożyć na środku mięsa drobiowego na niej ułożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka i zwinąć, następnie w kilku miejscach związać grubą nicią ( proszę się nie przejmować jak gdzieś bokiem wyjdzie farsz z mięsa mielonego bo w trakcie pieczenia wszystko fajnie się połączy)
  • rolada z jajkiem 4. Roladę przełożyć do naczynia w którym będziemy piec po wierzchu obłożyć wiórkami masła i posypać majerankiem i przyprawą do drobiu obok położyć kilka gałązek zielonej pietruszki i czosnek ja daję razem ze skórką .
    Piec w temp. 200 st około 40 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut, aby mięso odpoczęło i pokroić w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować