rolada z jajecznicą i szpinakiem

4.48 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To danie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 700 g fileta z kurczaka
    150 g mrożonego szpinaku
    mały trójkącik serka topionego
    2 łyżki masła
    5 jajek
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Jajko

Rolada z jajecznicą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada przed zwijaniem 1. Filety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur. Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta, zakładając kawałki jeden za drugi. Natrzeć przyprawami. Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się targać i ładnie się pokroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować