Polędwica ze szpinakiem i jajecznicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybka rolada z polędwicy z jajecznicą i szpinakiem. Polecam na wiosennym świątecznym stole i nie tylko. Mięso jest bardzo delikatne a nadzienie was zachwyci. Święta kojarzą się z jajkami i wędlinami dlatego polecam połączyć dwa w jednym.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa 40 dkg
    50 g liści szpinaku
    7 jaj wielkość M
    1 papryczka chili
    szczypiorek świeży, natka pietruszki
    1 garść kiełków
    sól, pieprz
    papryka czerwona
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica ze szpinakiem i jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od polędwicy odcinam błonę. Nacinam ją przez środek ale nie do końca, nacinam ją nożem delikatnie w kilku miejscach żeby zrobić większy płat mięsa. Delikatnie ją rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, papryką czerwoną i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, dodaje papryczkę chili pokrojoną i smażę lekko ściętą. Na końcu dodaję sól, pieprz, szczypiorek. Listki szpinaku pozbawiam łodyżek, układam na całej powierzchni mięsa, a na środek układam jajecznicę zimną. Mięso składam w roladę, spinam szpilkami a potem związuję nitką. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam polędwicę z każdej strony. Przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę mięso 45 minut. Po wyjęciu odstawiam na 30 minut, potem zdejmuję nitkę i kroję mięso. Podaję z kiełkami i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełki Polędwica wieprzowa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować