Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem

4.5 (177 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta przekąska, która zrobi furorę na przyjęciu i nie tylko :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    250 g łososia wędzonego w plastrach
    270 g serka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty
    2 łyżki mąki pszennej
    koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki
    1 ząbek czosnku
    oliwa z oliwek lub olej
    sól, pieprz
    szpinak rozdrobniony u mnie Hortex 450 g
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Rolada Jajko Przystawki Przekąski

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażam na patelni z odrobina oliwy lub oleju, dodaję wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Odstawiam do wystygnięcia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po wystygnięciu dodaję żółtka oraz mąkę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję partiami pianę z białek. Powstałą masę wylewam na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 2 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Następnie smaruję masę równomiernie serkiem, posypuję koperkiem i układam plasterki łososia. Zwijam w roladę i owijam ją folią spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki żeby zachowała piękny kształt i żeby się nie rozpadała.

    I gotowe, smacznego! :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Łosoś Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować