Pyszna i prosta przekąska, która zrobi furorę na przyjęciu i nie tylko :)
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
250 g łososia wędzonego w plastrach
270 g serka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty
2 łyżki mąki pszennej
koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek lub olej
sól, pieprz
szpinak rozdrobniony u mnie Hortex 450 g
Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podsmażam na patelni z odrobina oliwy lub oleju, dodaję wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Odstawiam do wystygnięcia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po wystygnięciu dodaję żółtka oraz mąkę i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję partiami pianę z białek. Powstałą masę wylewam na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość około 2 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Następnie smaruję masę równomiernie serkiem, posypuję koperkiem i układam plasterki łososia. Zwijam w roladę i owijam ją folią spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki żeby zachowała piękny kształt i żeby się nie rozpadała.
Komentarze