Rolada z jabłkami

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne, pyszne i aromatyczne ciasto.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6 szt,
    mąka 1/2 szk,
    cukier 1/3 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżki,
    cynamon 2 łyżeczki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    woda letnia 2 łyżki,
    jabłka 4 szt,
    sok z cytryny,
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Blachę o wymiarach 25x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej jabłka. Następnie skropić sokiem z cytryny oraz posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Przygotowaną masą zalać jabłka. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Blachę odwrócić do góry i wyłożyć biszkopt na suchą ściereczkę tak aby jabłka były na wierzchu. Zdjąć papier. Zaczynając od krótszego boku zrolować biszkopt. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować