Podstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
50 g wiórków kokosowych
50 g rodzynek
ok 700 g miękkich jabłek
cynamon lub przyprawa do szarlotki
3 łyżki cukru trzcinowego
masło
Bakaliowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych.
Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i
nasmarować go dobrze masłem. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i
ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą
do szarlotki.
2.Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać
zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać
i odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i
ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier.
Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu
wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką.
3.Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić
ciasto tak, aby jabłka były na górze. Ściągnąć papier i zwijać
gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do
całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub
oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze